Deschis în anul 2001, Vivariul Universității Babeș-Bolyai expune o colecţie permanentă de animale vii găzduite si îngrijite în condiţii asemănătoare cu cele din mediul lor natural. De asemenea, se pot vizita şi expoziţii temporare cu tematici diferite.
Funcţia predominantă a Vivariului este de natură didactică, iar colecţia permanentă se mulează în mod direct si continuu pe necesităţile didactice ale studenţilor, reprezentând astfel partea practică a actului didactic.
Prin organizarea şi participarea la diferite evenimente ce presupun implicare la nivel de comunitate, prin organizarea de expoziţii temporare şi workshop-uri cu tematici interesante şi modalitatea interactivă de vizitare, Vivariul UBB are şi o puternică componentă de educaţie a publicului, în special a publicului tânăr, în vederea cunoaşterii şi ocrotirii naturii.
De asemenea, Vivariul oferă, cu titlu de voluntariat, asistenţă de specialitate (veterinară) pentru speciile de reptile sau păsări bolnave şi accidentate.
În colecția permanentă a Vivariului există 60 de specii de reptile, amfibieni, peşti şi artropode.
Vizitatorii pot observa speciile în mediul lor natural. De asemenea, în condiţii controlate şi atunci când situaţia permite, se poate interacţiona cu animalele şi se pot observa diferite tipuri de comportament (hrănire, reproducere, apărare), în prezenţa personalului Vivariului.