Planifică-ți vizita

Muzeul de Istorie al Universității

Muzeul de Istorie al Universităţii este recomandat în special liceenilor (14-18 ani), tinerilor şi adulţilor.

1. Liceenii și tinerii

Liceenii şi tinerii pot fi interesaţi de colecţia de instrumente ştiinţifice vechi, datând de la sfârşit de secol XIX. Totodată, ei sunt invitați să participe la diferite activități de educație muzeală (quizz-uri, trasee-descoperire, etc.), organizate cu ocazia expozițiilor temporare ori evenimentelor speciale de tip Noaptea Muzeelor.

2. Adulți

Studenţii şi adulții (în special foștii absolvenţi ai Universității clujene) vor descoperi, în funcţie de profilul pe care l-au studiat, obiecte de patrimoniu şi documente de interes: fotografii originale care ilustrează vizitele familiei regale a României la Universitatea din Cluj, primele exemplare de diplome de Doctor Honoris Causa acordate de Universitatea românească din Cluj, spectrograful de tip Hilger pe care a lucrat prof. Augustin Maior, specialist în optică şi inventator al telefoniei multiple, desene şi obiecte aparţinând geografului Emmanuel de Martonne, unul dintre fondatorii şcolii de geografie de la Cluj.

Muzeul de Mineralogie

Vizitatorilor le recomandăm să descopere formele delicate ale aurului în forma sa nativă, sau bogăţia de culori ale calcedoniilor şi opalurilor. Nu trebuie ratate “florile de mină” (eşantioane spectaculoase ce conţin aur, telururi, stibină, cuarţ, calcit etc.) şi care au adus faima acestor meleaguri. 

De asemenea, una din vedetele muzeului este cel mai mare fragment din meteoritul de la Mocs, de peste 37 kg, care, de pe stativul său, păzeşte vitrina în care stau aliniaţi numeroşii săi „confraţii” mai mici ca dimensiuni, atât din ţară cât şi din străinătate. 

Pentru cei care apreciază strălucirea şi frumuseţea unei pietre preţioase, cabinetul din sec. XIX, ce găzduieşte peste 250 de geme de smarald, acvamarin, rubin, safir, turmalin, topaz, turcoază, granaţi sau opal, prelucrate faţetat sau caboşon, împreună cu un diamant tăiat briliant, reprezintă un punct de atracţie. 

Muzeul Zoologic

La Muzeul Zoologic, se poate ajunge pe jos, venind din centrul oraşului direct pe strada Clincilor nr. 5-7, urcând până la baza complexului studenţesc ,,Haşdeu’’, unde se află clădirea Facultăţii de Biologie. Muzeul se află situat la parter.