Inaugurate la 9 octombrie 2017, Muzeul Virtual și Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei oferă publicului o experiență muzeală inedită prin faptul că vizitarea și consultarea fondului documentar de câteva sute de exponate este posibilă atât personal, la sediul Muzeului Documentar, cât și online, la adresa Muzeului Virtual, holocausttransilvania.ro.
Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, aparținând de Universitatea „Babeș-Bolyai” și deschis în spațiile Institutului de Iudaistică și Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly” din Cluj-Napoca, reprezintă o inițiativă muzeo-tehnică inovatoare deoarece, alături de documente și exponate originale structurate tematic, acesta conține și o secțiune în care sunt proiectate pe un ecran mărturii video și audio ale supraviețuitorilor și ale membrilor familiilor acestora. Această instalație multimedia este amplasată în cadrul expoziției de pictură și sculptură dedicată temei Holocaustului și realizată de cunoscutul artist plastic clujean, Egon Marc Lövith (1923-2009), el însuși supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste. Acest proiect muzeografic asociază documentul scris, documentul fotografic, și documentul multimedia, cu documentul artistic, toate acestea fiind convergente în ilustrarea istoriei Holocaustului din nordul Transilvaniei.
Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, care se poate accesa la adresa holocausttransilvania.ro, reprezintă o premieră în lume, fiind un muzeu virtual în adevărata accepțiune a acestui termen. Titulatura de muzeu virtual este folosită în cazul câtorva colecții online, care sunt, în fond, expoziții virtuale, ele acoperind doar un anumit segment referitor la tematica Holocaustului. Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei exemplifică fenomenul Holocaustului din această zonă în totalitatea sa, descriindu-l, ilustrându-l și exemplificând toate aspectele referitoare la exterminarea evreilor din această regiune. În acest sens, este primul muzeu virtual al Holocaustului din lume. Consultarea colecțiilor Muzeului Virtual este posibilă atât în limba română, cât și în limba engleză.
Muzeul Documentar este deschis publicului larg, cu o adresare specială tinerei generații de elevi și studenți. Aceștia îl pot vizita în mod organizat în cadrul orelor de educație civică și istorică, în conformitate cu un protocol încheiat între inspectoratele școlare și conducerea Universității „Babeș-Bolyai” și a Institutului de Iudaistică și Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly”. De asemenea, Muzeul Documentar oferă publicului interesat prelegeri pe tema Holocaustului, la sediul muzeului sau în școli, cu ocazia zilelor comemorative ale Holocaustului: în 27 ianuarie – Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului; în aprilie/mai – Ziua Holocaustului în Israel (Yom Hashoa); în 9 octombrie – Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului. La cerere, Muzeul Documentar poate organiza și vizite la fostul lagăr din Cluj, localizat în fabrica de cărămidă din cartierul Iris.