Tervezd meg a látogatást

Egyetemtörténeti Múzeum

Az Egyetemtörténeti Múzeumot a középiskolásoknak (14–18 év), a fiatal és felnőtt érdeklődőknek ajánljuk.

1. Középiskolások és fiatalok

Az Egyetemtörténeti Múzeum ingyenes tematikus és korosztályok szerinti tárlatvezetést biztosít több nyelven is (magyar, román, francia és angol). Általános iskolás és középiskolás diákok számára lehetőséget nyújt olyant tematikus bemutatók, leckék megszervezésére, amelyek Kolozsvár történetéről vagy az oktatástörténetről szólnak (országos vagy európai viszonylatban). Az időszaki múzeumi és kulturális események alkalmával meghívjuk a látogatókat, hogy vegyenek részt a különféle múzeumpedagógiai tevékenységeken (felfedező-útvonalak, kérdőívek, puzzle típusú játékok, díjazott versenyek stb.)

2. Felnőttek

Az egyetemi hallgatók és a felnőttek (főként a kolozsvári egyetem hajdani végzősei) felfedezhetik érdeklődésüknek, szakterületüknek megfelelően az itt kiállított tárgyakat és dokumentumokat: eredeti fényképeket, amelyek a román királyi család egyetemlátogatásakor készültek, illetve a kolozsvári egyetem által adott legelső díszdoktori diplomák példányait; a Hilger-típusú spektrográfot, amellyel Augustin Maior professzor dolgozott, aki az optika neves kutatója és a telefonhálózat feltalálója volt; a kolozsvári földrajzi iskola egyik megalapítójaként számon tartott Emmanuel de Martonne földrajztudós rajzait és eszközeit.

Ásványtani Múzeum

A látogatók figyelmébe ajánljuk a múzeum termésarany-gyűjteményét, amely a harmadik legnagyobb és legváltozatosabb gyűjtemény Romániában, körülbelül 450 hazai és külföldi szabad-arany ásványmintával, és ebből több mint 160 látható. A drágakő-gyűjteményben több tíz ásványminta került kiállításra: kvarc (ametiszt, sziklakristály, füstkvarc), – illetve kalcedonfélék (jáspis, achát stb.), továbbá opál (nemesopál, tűzopál, opalizált fa) hazai és külföldi lelőhelyekről.

A múzeum látványosságai közül megemlítjük a mócsi meteorithullás darabjait, amely az egyik legnagyobb darabszámú töredéket adó meteorithullás a meteoritika történetében. A gyűjtemény központi elemei tehát az ún. mócsi meteorit darabjai: a meteorit 1883. február 3-án csapódott be, legnagyobb darabja pedig 35,7 kilós. Megtekinthetőek továbbá mind az öt világrészről származó meteoritok is, ezek közül egyesek világszinten rendkívüli ritkaságnak számítanak.

A teljes gyűjtemény a XIX. századból való eredeti tárlóban került kiállításra, és a múzeum egyik legfontosabb látványosságát képezi. Itt meg lehet csodálni a díszek elkészítéséhez felhasznált természetes ásványok sokféleségét, néhány szintetikus termék mellett (üveg, szintetikus magnéziumaluminát stb.), valamint szerves anyagokat (korall, gyöngyök). A drágakövet között láthatunk gyémántot, zafírt és rubint.

Állattani Múzeum

Az Állattani Múzeumhoz gyalogosan is el lehet jutni a város központja felől végigsétálva a Clinicilor (Mikó) utca, 5–7. számig, majd a Mikó-kerten keresztül a Kőkert utcai diáknegyed fele haladva eljutunk a Biológia Kar épületéhez, amelynek földszintjén a kiállítás található.