Vivárium

A Vivárium 1998 és 2001 között épült a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, valamint a Biológia és Geológia Kar támogatásával. A 2001-ben megnyílt BBTE Vivárium élő állatok állandó gyűjteményét tárja a látogatók elé. Az itt elő fajokat a saját természetes környezetükhöz hasonló körülmények között tartják és gondozzák. Ezenkívül különböző témájú időszakos kiállításokat is meg lehet tekinteni.

A Vivárium elsődleges funkciója didaktikai jellegű, és az állandó kiállítás közvetlen módon és folyamatosan igazodik az egyetemi hallgatók didaktikai követelményeihez, ezáltal biztosítván számukra az oktatási tevékenység gyakorlati oldalát.

A különféle közösségi szintű események megrendezése és az ezeken való részvétel révén, az időszakos kiállítások és érdekes tematikájú workshopok megszervezése és az interaktív látogatási lehetőség révén a BBTE Viváriumának egyik legfontosabb feladata a közönségnek, de különösen a fiatalabb látogatóknak a természet megismerésére és védelmezésére való nevelése.

A Vivárium önkéntes állatorvosi szaktanácsadást is nyújt hüllők és beteg, sérült madarak számára.

Az állandó kiállítás 60 fajt tartalmaz: madárfajokat, kétéltűeket, halfajokat és ízeltlábúakat.

Tevékenységek 

A látogatók megtekinthetik a fajokat a saját természetes környezetükben. Ezenkívül, ellenőrzött körülmények között és amikor a helyzet ezt lehetővé teszi, az állatok különféle viselkedését közelebbről is meg lehet tekinteni (táplálkozás, szaporodás, védekezés), a Vivarium személyzetének jelenlétében.