A Virtuális Múzeum és az Észak-erdélyi Holokauszt Dokumentációs Múzeuma

A 2017. október 9-én felavatott Virtuális Múzeum és az Észak-erdélyi Holokauszt Dokumentációs Múzeuma nem mindennapi múzeumi tapasztalatot biztosít a látogatók számára azáltal, hogy a több száz kiállított tárgyból álló dokumentációs alap megtekintése és vizsgálata nemcsak személyesen lehetséges a Dokumentációs Múzeum székhelyén, hanem online is, a Virtuális Múzeum honlapján: holocausttransilvania.ro. A Babeș–Bolyai Tudományegyetemhez tartozó, és a kolozsvári „Dr. Moshe Carmilly” Judaisztikai és Zsidó Történelmi Intézet terében megnyitott Észak-erdélyi Holokauszt Dokumentációs Múzeuma innovatív múzeumtechnikai kezdeményezést jelent, mivel a dokumentumok és tematikusan strukturált eredeti múzeumi tárgyak mellett egy olyan részleget is berendeztek, ahol képernyőre vetítve láthatjuk vagy hallhatjuk a túlélők és családtagjaik vallomásait. Ez a multimédiás installáció a holokauszt témájának szentelt festészeti és szobrászati kiállítás mellett található, amelyet Lövith Egon Marc (1923–2009) neves kolozsvári szobrász, festő és grafikus rendezett be, aki maga is a náci koncentrációs haláltáborok túlélője volt. Ez a muzeográfiai projekt az írott dokumentumot, a fényképdokumentumot, és a multimédiás dokumentumot összekapcsolja a művészeti alkotásokkal, amelyek egymást kiegészítve szemléltetik az Észak-erdélyi holokauszt történetét.

A holocausttransilvania.ro holnapon elérhető Észak-erdélyi Holokauszt Dokumentációs Múzeuma világpremiernek számít, ugyanis egy virtuális múzeumot jelenít meg, a fogalomnak a valódi értelmében. A virtuális múzeum megnevezést néhány online gyűjtemény esetében használjuk, amelyek tulajdonképpen virtuális kiállítások, és a holokauszt témakörének csak egy bizonyos részét fedik le. Az Észak-erdélyi Holokauszt Virtuális Múzeuma a holokauszt jelenségét maga teljességében szeretné bemutatni ebből a térségből, részletezve, bemutatva és példázva az itteni zsidóság megsemmisítésére vonatkozó valamennyi aspektust. Ebben az értelemben mondhatjuk, hogy a világon a legelső virtuális holokauszt-múzeum. A Virtuális Múzeum gyűjteményeit román és angol nyelven lehet elérni.

Tevékenységek 

A Dokumentációs Múzeum nyitva áll az érdeklődő nagyközönség előtt, és különösen a fiatal generációt szeretné megszólítani (diákok, egyetemi hallgatók). Az állampolgári nevelés és a történelemórák keretében szervezett csoportként meglátogathatják a múzeumot annak az együttműködési szerződésnek az alapján, amely a tanfelügyelőségek és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a „Dr. Moshe Carmilly” Judaisztikai és Zsidó Történelmi Intézet vezetősége között jött létre. Ezenkívül a Dokumentációs Múzeumban a holokausztról szóló előadásokon is részt vehet az érdeklődő közönség, a múzeum székhelyén vagy az iskolákban, január 27-én, azaz a holokauszt emléknapján, – a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján; április/májusban – a Holokauszt Mártírjainak és Hőseinek Emléknapján (Yom HaShoah); október 9-én – a holokauszt romániai áldozatainak emléknapján. Külön kérésre a Dokumentációs Múzeum látogatást is szervez a volt kolozsvári gettó helyszínére, amely az Írisz-telepi hajdani téglagyár udvarán található.