Őslénytani és Rétegtani Múzeum

A kolozsvári Őslénytani és Rétegtani Múzeum a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Karának Földtani Intézete keretében működik. A múzeum gazdag tudományos múlttal rendelkezik. Oktatási és kutatási céllal hozták létre, de minden olyan érdeklődő rendelkezésére áll, aki a Földön található életformák kialakulásáról, illetve e fejlődési folyamat fontosabb állomásairól szeretne többet megtudni.

Az 1919-ben létrejött múzeum alapját az 1859-ben alapított Erdélyi Múzeum kollekciói képezik. 1872-ben, a Kolozsvári Tudományegyetem alapításakor a természettudományi kar keretein belül létrejöttek az ásványtani és geológiai tanszékek. Az Őslénytani Múzeumot Koch Antal hírneves geológus, a geológiai és paleontológiai tanszék akkori vezetője alapozta meg. Az idők során a múzeumot a tanszékvezetők irányították. Olyan neves professzorok voltak közöttük, mint Koch Antal (1872–1895), Szádeczky-Kardoss Gyula (1896), Ion Popescu Voiteşti (1919–1936), Victor Stanciu (1937), Otto Protescu (1938–1946), Dumitru Iacob (1946–1957), vagy Ion Al. Maxim, aki átszervezte a Geológiai és Őslénytani Múzeumot. 1960-tól a múzeumot kutatók és kurátorok irányították. A gyűjteményeket utólag átszervezték és gazdagították a geológus professzorok és hallgatók által adományozott mintákkal. A múzeumokkal, a hazai és külföldi gyűjtőkkel folytatott tárgycserék is hozzájárultak a múzeumi állomány változatosságához, sokszínűségéhez.

Jelenleg a múzeum több, mint 50.000 kiállítási tárggyal rendelkezik, amelyek közül körülbelül 30.000 állandó jelleggel megtekinthető. A múzeum állandó gyűjteményei rendszertani és rétegtani kritériumok szerint vannak megszervezve: a típusonkénti és rendszertani gyűjtemény mellett van egy általános rétegtani gyűjtemény, az Erdélyi-medencére vonatkozó rétegtani gyűjtemény, valamint egy nyílt színi gyűjtemény is.

Tevékenységek 

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Őslénytani és Rétegtani Múzeumában elsősorban a természettudományokhoz kapcsolódó tevékenységek zajlanak, amelyekkel nemcsak az egyetemi hallgatókat, hanem a téma iránt érdeklődő nagyközönséget is meg szeretnénk szólítani. Az állandó kiállítás bemutatása, az időszaki kiállítások, a múzeum keretében szervezett oktatási-nevelési programok és alkotóműhelyek nagy népszerűségnek örvendenek a látogatók körében.

Gyűjtemények