Növénytani Múzeum

A kolozsvári botanikus kert 14 hektáros területén több tízezer növény található a Föld egész területéről. A botanikus kert területén található a Növénytani Intézet és a Növénytani Múzeum is, illetve az egyetem Növénytani Gyűjteménye. A múzeum a Növénytani Intézet földszintjén található, amely 1919-től, a kolozsvári román egyetem létrehozása óta működik akadémiai gyűjteményként. Anyaga az Erdélyi Múzeum-Egyesület 1859-ben alapított botanikai gyűjteményén alapszik.

A múzeum épületét 1935-ben adták át. 6910 darab kiállított tárgyával a Növénytani Múzeum lehetővé teszi látogatói számára a növényvilág gazdagságára, fejlődésére és fontosságára vonatkozó ismereteik kiegészítését. Az állomány szárított, préselt, különböző oldatokban konzervált növényekből (növényrészekből) áll, de őriznek itt növényekről készített lenyomatokat is. A konzerválás a szisztematikus, ökológiai és gazdasági szempontok figyelembevételével történt.

A növények világának múzeumi bemutatása kiegészül még azokkal az állványokkal és tablókkal, amelyeken növényszociológiai és természetvédelmi aspektusok jelennek meg: Románia növényvilágának övezetekre való felosztása és lépcsőzetes elhelyezése, az ország legfontosabb növénytani rezervátumai, valamint az itt található növényfajok leírása, endemikus (bennszülött) fajok és védett növények.

Növényföldrajzi sajátosságokat bemutató tablókkal is találkozhatunk, amelyek a Föld növényformációit ismertetik: pl. mediterrán szárazságtűrő bozótok (scrub, tomillares, frigana, garriga, machia), illetve európai, ázsiai vagy amerikai toboztermők.

A Biológia és Geológia Kar hallgatói növénykonzerválás-képzésen vehetnek részt, amelynek keretében a Növénytani Múzeum és a Botanikus Kert herbáriumában levő kiállítási anyag konzerválásával kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretekre tehetnek szert.

 

Gyűjtemények

Növénytani Múzeum / Dendrológiai gyűjtemény

A dendrológiai gyűjtemény (21–25-ös vitrin) hozzávetőlegesen 450 mintát tartalmaz. A metszetek között találjuk mind a hazai (tiszafa, fenyőfélék, juhar, boróka, cseresznye, cserszömörce, dió stb.), mind pedig az egzotikus fajok (kókusz, eukaliptusz, ébenfa, szentjánoskenyérfa, cédrus, kámforfa stb.) képviselőit is. Ez az ország egyik legértékesebb és leggazdagabb ilyen típusú gyűjteménye.

Ugyanitt megtekinthetők a Mócvidék lakói által házilag előállított fatermékek (csebrek, hordók stb.), egy Câmpulung-Moldovenesc-beli gazdaság reprodukciója (a fa felhasználásának különféle módozataival) és további faalapú tárgyak: papír (a Borassus flabellifer nevű pálma leveléből), gumi (a Hevea Brasiliensisből) stb.

Két üvegszekrényben a növényvilág anomáliái láthatók: a törzsek, ágak, virágok és gyümölcsök malformációi (az ún. rendellenességek). Ezeket vírusfertőzések, gombák, rovarok vagy éppen növények okozták.

A gyűjteményt a hazai és egzotikus fű- és fafélék magkollekciója zárja.

Ezen a részlegen a fajok filogenetikai sorrendben találhatóak, a növényvilág evolúcióját követve: a kiállítás a baktériumokkal és algákkal indul, a gombákkal, zuzmókkal, mohákkal, harasztokkal és nyitvatermőkkel folytatódik, és a legfejlettebb növényfajtákkal – a zárvatermőkkel – zárul.