David Prodan Emlékmúzeum

A 2018 tavaszán megnyitott David Prodan Emlékmúzeum nemcsak egy dinamikus, kulturális eseményeknek is otthont adó tér, hanem az emlékezet helyszíne is egyben, amelyet az egyik legjelentősebb román történésznek szenteltek. David Prodan akadémikus az erdélyi kulturális környezet kiemelkedő személyisége volt a 20. század második felében, akinek nevéhez jelentős kolozsvári intézmények sorsa kötődik: Babeș–Bolyai Tudományegyetem, Állami Levéltár, George Barițiu Történettudományi Intézet, Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár, a Román Akadémia Könyvtára. Úgy tűnik, hogy szellemétől nem maradt érintetlen mindaz, ami a második világháború utáni Kolozsvár kulturális infrastruktúráját jelentette.

 

A történettudományi kutatások terén felmutatott eredményeinek értékét nemcsak országos viszonylatban ismerték el (kitüntetéseket kapott, és a Román Akadémia tagjai közé választotta), hanem nemzetközi szinten is (1986-ban az Amerikai Történeti Társaság meghívott tagja volt; ez egy neves fórum, amely a világ elsőrangú történetíróit tömöríti).

 

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Egyetemi Kulturális Örökségének Igazgatósága és Kolozsvár Polgármesteri Hivatala között létrejött egyezmény alapján az Academician David Prodan utca 1-es szám alatti lakóház, amelyben korábban David Prodan élt, korszerű múzeumi helyszínné alakult át. Ebben a kontextusban, amelyben Kolozsvár városa viszonylag kevés hasonló emlékmúzeumot kínál látogatói számára, az emlékház kezdeményezőinek eljárása egy vállalt kihívást is jelent, amelynek révén ez a kulturális helyszín felkerült a turisztikai célpontok kedvelőinek térképére.

 

A David Prodan Emlékmúzeum szerkezete:

 

  1. Az állandó kiállítás tulajdonképpen David Prodan történész „laboratóriumát” mutatja be. A dolgozószoba hűségesen őrzi azt a légkört, amelyben a Supplex Libellus Valachorum, a Răscoala lui Horea [A Horea vezette felkelés], a Problemele iobăgiei în Transilvania 1700–1848 [Az erdélyi jobbágyság kérdései 1700–1848] stb. című monumentális műveket papírra vetette. A történész-akadémikus személyes tárgyain kívül ez a kiállítás alkalmat nyújt egy szép fényképgyűjteménnyel való találkozásra, ugyanakkor a David Prodan kézjegyét viselő levelezés és kézirat-gyűjtemény is megtekinthető. Az állandó kiállítást több részletből áll: biografikus bemutató, a művek és alkotások látható darabjai, a társadalmi elismerés szimbólumai, intellektuális affinitások.

 

  1. Időszaki kiállítás. Itt zajlanak az időszaki jellegű események és projektek. A múzeum eleve a kulturális találkozások helyszíneként volt elképzelve, amely otthont nyújthat különféle eseménysorozatoknak: tanácskozásoknak, workshopok-nak, zenei esteknek, könyvbemutatóknak stb.

 

  1. Kérésre megtekinthető David Prodan történész könyvtára mindazok számára, akik a történettudomány szakterületén (kutatók, doktoranduszok stb.) dolgoznak.

Tevékenységek 

A David Prodan Emlékmúzeum korcsoportok szerinti ingyenes tematikus tárlatvezetést is szervez, több nyelven (román, magyar, francia és angol), a látogatás előzetes bejelentése alapján. Külön kérésre a múzeum személyzete szakmai segítséget (bibliográfiai útbaigazítás, a múzeumi gyűjtemények vizsgálata stb.) biztosít a társadalomtörténet és az értelmiségtörténet kérdésköre iránt érdeklődő közönségnek.

A David Prodan történész személyiségének népszerűsítését célzó tevékenységek sorában említhetjük, hogy a Babeș–Bolyai Tudományegyetem döntést hozott a „David Prodan-ösztöndíjalap” létrehozásáról, amelyet a középkori és modern történelem területén kimagasló eredményeket felmutató romániai és külföldi kutatók pályázhatnak meg, akik eredeti tudományos tevékenységet végeztek. Az emlékmúzeumban lévő ingatlanban felajánlott szálláslehetőség, valamint a David Prodan történész gazdag könyvtárához való hozzáférés mellett az ösztöndíj nyertesének szabad hozzáférése lesz a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és az Erdélyi Tanulmányi Központ által rendelkezésre bocsátott teljes kutatási hálózathoz, ami ösztönzést nyújt számára, hogy kutatási eredményeit neves szaklapokban közölje. Az ösztöndíj megpályázásával kapcsolatos bővebb információkat az alábbi oldalon lehet elérni: http://news.ubbcluj.ro/bursa-david-prodan-instituita-de-universitatea-babes-bolyai/

Gyűjtemények