Evenimente

Inaugurarea Muzeului Virtual și a Muzeului Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei

În data de 9 octombrie 2017, s-a inaugurat în mod oficial o realizare muzeografică dedicată istoriei și memoriei Holocaustului evreilor din Nordul Transilvaniei. Acest proiect muzeografic are două componente: un Muzeu Virtual și un Muzeu Documentar al Holocaustului, acesta din urmă fiind realizat în maniera unei expoziții clasice, care cuprinde documente, fotografii, pagini memorialistice și produse multimedia (video și audio), aferente aceleiași tematici.

Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, care se poate accesa la adresa http://holocausttransilvania.ro/, se pare că este o premieră în lume, în adevărata accepțiune a termenului de muzeu virtual. Titulatura de muzeu virtual este folosită în cazul câtorva colecții online, care sunt, în fond, expoziții virtuale, ele acoperind doar un anumit segment referitor la tematica Holocaustului. Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei exemplifică fenomenul Holocaustului din această zonă în totalitatea sa, descriindu-l, ilustrându-l și exemplificând toate aspectele referitoare la exterminarea evreilor din această regiune. În acest sens, este primul muzeu virtual al Holocaustului din lume.

Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, aparținând de Universitatea Babeș-Bolyai și deschis în spațiile Institutului de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly, pe strada Croitorilor numărul 13 în Cluj-Napoca, este o experiență muzeotehnică inovativă întrucât, alături de documente și exponate originale structurate tematic, acesta conține o secțiune în care sunt proiectate pe un ecran mărturii video și audio ale supraviețuitorilor și ale membrilor familiilor acestora. Această instalație multimedia este amplasată în cadrul expoziției de pictură și sculptură, dedicată temei Holocaustului și realizată de cunoscutul artist plastic clujean, Egon Marc Lövith (1923-2009), el însuși supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste. Proiectul muzeografic invocat asociază documentul scris, documentul fotografic, documentul multimedia cu documentul artistic, toate acestea fiind convergente în ilustrarea istoriei Holocaustului.

Această realizare muzeografică, având drept rezultat Muzeul Documentar și Muzeul Virtual al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, este rodul activității de aproape trei ani a unui colectiv de cercetători ai Institutului de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly. Muzeele au fost realizate cu sprijinul și finanțarea exclusivă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La festivitatea de inaugurare a muzeelor a participat întreaga conducere a Universității Babeș-Bolyai: Acad. Prof. Univ. Dr. Ioan-Aurel Pop, rector ; Prof. Univ. Dr. Ovidiu Ghitta, decan al Facultății de Istorie și Filosofie; Prof. Univ. Dr. Ioan Bolovan, prorector ; Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, președinte al Senatului Universității Babeș-Bolyai; Prof. Univ. Dr. Rudolf Gräf, prorector; corpul de cercetători ai institutului, donatorii, precum și un numeros public.

Muzeul Documentar este deschis publicului larg, cu o adresare specială tinerei generații de elevi și studenți. Aceștia îl pot vizita în mod organizat în cadrul orelor de educație civică și istorică, în conformitate cu un protocol încheiat între inspectoratele școlare și conducerea Universității Babeș-Bolyai și a Institutului de Iudaistică și Istorie Evreiască Dr. Moshe Carmilly. Intrarea la muzeu este liberă.

Data evenimentului 
Luni, Octombrie 09, 2017
Programul evenimentului
11:23 - 11:23
Orar și prețuri

UPDATE PRIVIND SUSPENDAREA TEMPORARĂ A VIZITELOR LA MUZEELE UNIVERSITĂȚII BABEȘ-BOLYAI

Stimați vizitatori,

În contextul hotărârilor adoptate la nivel național și în cadrul Universității Babeș-Bolyai pentru prevenirea infecției cu noul coronavirus, Vă informăm că Muzeele UBB rămân închise pentru public până la noi reglementări.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

 

 

Luni-Vineri: 12:00-15:00

Intrarea la muzeu este liberă.

Contact Adresă

Clădirea Institutului de Iudaistică și Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly”, str. Croitorilor, nr. 13, et. 1, Cluj-Napoca

Email contact@holocausttransilvania.ro Telefon+40 264 532 221
Alte informații
nu_are_acc_scaun_rotile
fara_acc_pers_defc_vedere
fara_acc_pers_defc_auz