Muzeul Botanic / Plante textile

Vizionarea vitrinelor 17, 18 și 19 permite vizitatorului să descopere mulţimea de plante care pot fi utilizate în scopul obţinerii de fibre textile: pe lângă bine cunoscutele in, cânepă sau bumbac de la noi, sunt expuse fibre textile obţinute din plante ca Agave, Aloe, palmieri pentru fibre cum sunt: Borassus flabelifer, Attalea funifera sau cocotierul.

În vitrina 20 sunt prezentate produse de provenienţă românească sau străină, utilizate în activităţile casnice și care sunt confecţionate din materii prime naturale.

O altă valoroasă colecţie este cea dendrologică. Aceasta prezintă, în cele 5 vitrine (21-25), aproximativ 450 de mostre, cu secţiuni transversale atât prin esenţe indigene (tisă, brad, arţar, ienupăr, cireş, scumpie, nuc, lariţă, etc.) cât şi exotice (cocotier, eucalipt, abanos, roşcov, cedru, arborele de camfor, etc.).

Vitrina 27 prezintă produse manufacturiere realizate în gospodăriile ţăranilor din Țara Moţilor (doniţe, ciubere, tulnice, etc.), o gospodărie tipică din zona Câmpulung-Moldovenesc, în care sunt înfăţişate multiplele întrebuinţări ale lemnului, alături de alte produse obţinute prin prelucrarea lemnului: hârtia de scris, obţinută din frunzele palmierului Borassus flabellifer, cauciucul din Hevea brasiliensis, şa.

O serie de vitrine cuprinde creşteri anormale, determinate de atacul unor virusuri, ciuperci, insecte sau chiar plante (aşa-numitele cazuri teratologice), la trunchiuri, ramuri, flori sau fructe.

Prezentarea plantelor, sub aspectul importanţei lor economice, se încheie cu colecţia de seminţe de plante lemnoase şi ierboase, autohtone sau exotice.